Профілактика сколіозу у дітей

Сколіоз і порушення постави у школярів – велика проблема, що лягає на плечі сучасних батьків. Наші діти проводять за партою і за столом більше часу, ніж дорослий: це і уроки в школі, і домашнє завдання, і гри за комп’ютером. Тривале сидіння в пасивному положенні призводить до неправильного розвитку м’язів і кісток хребта, в результаті чого викривляється спина, порушується постава.

Профілактика сколіозу у дітей

У дорослому віці ці порушення часто призводять до хвороб внутрішніх органів, головного болю, раннього початку остеохондрозу і старіння хребта і іншим проблемам. Ось чому в наш час так багато двадцятирічних молодих людей з грижами дисків – проблемою, яка раніше була тільки у людей похилого віку.

Що таке сколіоз?

Сколіозом називається викривлення хребта у фронтальній площині, тобто при погляді зі спини хребці повинні розташовуватися рівно зверху вниз. При сколіозі лінія хребців відхиляється вправо, вліво (С-подібний сколіоз), або в обидві сторони (S-подібний сколіоз).
Крім того, у дітей можуть бути і інші види порушення постави: лордоз (випинання вперед), кіфоз (назад), а також різноманітні поєднання цих викривлень.

Профілактика сколіозу у дітей

Важливий показник – ступінь вираженості і ступінь фіксованості порушень, які визначає лікар після «рентгена» хребта. При легкого та середнього ступеня сколіозу викривлення підтримується тільки за рахунок перенапружених м’язів, при важкому сколіозі викривляються самі хребці і повернути їх в рівне становище неможливо.

Якщо ваша дитина сидить за столом в дивній позі, сутулиться або скаржиться на втому спини, обов’язково покажіть його лікареві ортопеда. Чим раніше виявлений сколіоз, тим простіше його лікувати і попередити подальший розвиток.

Як починається сколіоз

Передумови до порушень постави з’являються у дітей ще в ранньому дитинстві. Саме момент пологів є тим важливим етапом, від якого залежить подальший розвиток опорно-рухового апарату малюка. Чим травматичніше пологи, тим більше вірогідності порушень.

Під час пологів головка і шия дитини зазнають сильне напруження. Якщо лікар застосовував прийоми механічного тиску на головку малюка, це призводить до додаткової травми. За статистикою і спостереженнями масажистів, неврологів і остеопатії, близько 70% дітей під час пологів отримують пренатальну травму шийного відділу. В майбутньому – це сколіоз, порушення постави та інші проблеми.

Профілактика сколіозу у дітей

Значення процесу пологів важко переоцінити для майбутньої дитини. Ось чому перший етап профілактики сколіозу – хороша підготовка до пологів і правильне, грамотне їх ведення. А якщо травму все-таки отримали, то важливо якомога раніше почати лікування у невролога і остеопата, усунути її наслідки.

Сколіоз і парта

Тривале сидіння за партою дуже шкідливо позначається на здоров’ї малюка в цілому, а особливо на хребті. Постійні вмовляння «сиди рівно» і шльопанці по спині нічого, крім роздратування не принесуть. В час вашої відсутності дитина все одно буде сидіти так, як йому зручно. І справа зовсім не в його характері, а в тому, що своєю позою він намагається компенсувати виникаючі в тілі напруження м’язів і зв’язок. Згодом це призводить до фіксації напруг, закріпленню анатомічних зрушень і ще більшого порушення постави.

Профілактика сколіозу у дітей

Що можна зробити? Забезпечте дитині якомога більше комфортне робоче місце. Всі пам’ятають старі добрі правила, як потрібно сидіти за партою: ноги стоять на підлозі, стегна паралельні підлозі, спина рівна, висота столу – по лікоть. Зараз до цього можна додати: екран комп’ютера повинен розташовуватися не дуже високо і не занадто низько, а на рівні очей. Купіть чаду монітор з регулюється рівнем. Не дозволяйте дитині працювати сидячи на дивані за ноутбуком: це сильно шкодить шиї. Під попереком обов’язково повинна бути підтримка – валик відповідного розміру, за віком (спеціальні подушки продаються в ортопедичному магазині).

Одне з останніх винаходів ортопедів – стілець з блоком сидінням, закріпленим на шарнірі ( «танцюючий»). Коли дитина сидить на такому стільці, йому доводиться утримувати рівновагу за рахунок м’язів спини, які при цьому працюють і активно скорочуються. Постійна робота м’язів підтримує хребет в рівному положенні, не даючи йому викривлятися ні вправо, ні вліво, перешкоджаючи розвитку сколіозу. На такому стільці можна сидіти, роблячи уроки, граючи за комп’ютером.

Профілактика сколіозу у дітей

Дешевша альтернатива танцює стільця – балансуючий гумовий диск. Його треба покласти на сидіння стільця і ​​сісти зверху. Ефект той же – створення нестійкої рівноваги, включення в роботу м’язів спини і корпусу, за рахунок чого досягається рівна і гарна постава.

Масаж і гімнастика при сколіозі

Традиційно при сколіозі лікарі призначають масаж і гімнастику, і частково це допомагає. Однак, після курсу, дуже часто спина у дітей викривляється знову. Як же закріпити ефект цих корисних вправ?

Профілактика сколіозу у дітей

По-перше, курси масажу і гімнастики повинні йти разом, один за іншим, саме в такому порядку – спочатку масаж, потім гімнастика. Масаж розслабляє спазмовані м’язи спини і тонізує в’ялі. Але якщо дитина відразу повернеться до свого звичайного позі за партою, то м’язи дуже швидко «згадають» своє ненормальне становище, і викривлення повернеться.

Профілактика сколіозу у дітей

Курс гімнастики повинен проходити під керівництвом досвідченого лікаря ЛФК. Необхідно, щоб доктор (інструктор) показав дитині, як саме виконувати вправи, тому що просте формальне повторення рухів не дасть ніякого ефекту. Тільки лікар може визначити, які м’язи спини потрібно навантажити, а які розслабити, і підбере відповідний комплекс.

Після курсу гімнастику треба обов’язково продовжувати вдома! Це ключовий момент, без якого успіху в лікуванні і профілактиці сколіозу не буде. Приблизний комплекс гімнастики можна подивитися в наступному відео:

Крім гімнастики і масажу велику допомогу при сколіозі може надати лікар вертебролог. Мануальна терапія дасть дитині те, що він не отримає ні від одного методу лікування: анатомічне вирівнювання хребців, балансування м’язових ланцюгів, точну настройку хребта. Для профілактики достатньо відвідувати спеціаліста 1 раз в півроку.

Профілактика сколіозу у дітей Профілактика сколіозу у дітей

При ГІПЕРКІФОЗАХ застосовуються «Коректор постави тіла».

Профілактика сколіозу у дітей

Отже, підіб’ємо підсумок того, що ви можете зробити для поліпшення постави свою дитину:
• До народження малюка ретельно підготуватися до пологів, вибрати лікаря і пологовий будинок.
• У перший місяць показати новонародженого лікаря вертебролога для усунення наслідків травми шийного відділу.
• Привчати малюка до гімнастики і здорового способу життя з малих років.

Профілактика сколіозу у дітей

• Для школярів – обладнати робоче місце за столом відповідно до правил ергономіки, купити поперекову підтримку, що балансує стілець або диск.
• Проводити регулярно профілактичний курс масажу і гімнастики, в тому числі в домашніх умовах.
• Раз на півроку проходити огляд лікаря мануального терапевта і виконувати його рекомендації.

При своєчасному виконанні цих правил хребет дитини буде струнким і рівним, а постава правильною, що позбавить його від багатьох проблем зі здоров’ям у майбутньому.

Але це вирішується тільки при відсутністі вроджених аномалій розвитку хребта, що виявити можливо тільки при рентгенологічному, СКТ дослідженнях хребта.