Як зупинити епідемію МТ

Поради пацієнтам.

Шановні жителі міста та області! Я. лікар невролог Коваленко Є.М., хотів би поділитися своїми деякими думками по наданню медичної допомоги населенню при захворюваннях хребта, та розглянути важливі питання в розвитку вертебрології нашого міста та області.

На сьогоднішній день спостерігається розвиток економіки та бізнесу в Україні. В медицині теж відбуваються подібні процеси. Поширюється надання різноманітних послуг, зростає кваліфікація фахівців, але і навчання теж росте в ціні і не всі лікарі ( вертебрологи, мануальні терапевти, народні цілителі ), можуть собі дозволити навчання у ведучих фахівців. Багато лікарів навчаються методом мануальної терапії із книжок самостійно, і як наслідок цього, ( як одна із причин ) виникає недостатня кваліфікація спеціаліста, що де коли приводить до помилок. Прикладів на превеликий жаль багато.

Контролюючі інституції міста, та області, на жаль, не в змозі достатньо проконтролювати працю лікарів, масажистів, знахарів які використовують в лікуванні мануальну терапію. В нашому місті офіційно надають послуги з вертебрології 23 фахівця, та 70 – неофіційно. Про досягнення говорити не буду, а на недоліки зверну увагу. А саме:

1). Від лікарів, народних цілителів часто можна почути вислови – «мануалка», я відчуваю під пальцями (грижу) килу диску, у вас «вилетіло» – 6 (позвонків) – хребців, я «вставив», «вставила» – 3 шт., або всі 6. Це означає, що спеціаліст не довчився і не знає основ анатомії, біомеханіки людини. До таких «горе-фахівців» треба ставитись обережно і добре подумати чи довірити йому своє тіло на огляд, лікування?

Як зупинити епідемію МТ

Фахівець не в змозі анатомічно пальцями відчути (пропальпірувати) грижу (кила) методом мануальної терапії і може допомогти хворій людині лише у випадку:

– м’язево;
– сухожильного дисбалансу;
– ущільнення меніскоіду (хрящової капсули);
– наявності функціональної блокади між хребцями, суглобах через їх розблокування;
– наявності гіпермобільності сегментів, через зміцнення м’язів, сухожиль.

Фахівець при обстеженні, лікуванні відчуває:

– напруження м’язів, набряки,

– зміщення остистих відростків, але не « випадіння» дисків.

– на енергетичному рівні фахівець відчуває сенсорні прояви у вигляді прояви тепла, холоду, вібрації, поколювання, кольорові образи.

 

В вертеброневрології при «випадінні (зміщення) дисків» маємо в основному – 2 варіанти розвитку подій:

Перший – коли ставимо діагноз – протрузія , кила (грижа) диску невеликих розмірів ( без розриву фіброзного кільця), то проводиться консервативне лікування в напрямку :

а) зменшення набряку, асептичного запалення в місті дискогеного конфлікту,

б) лікування проявів невриту ураженого нерву,

в) збільшення відстані в між хребцевих отворах,

г) В цьому випадку використовуються елементи мануальної медицини, масажі, тракції (розтягування хребта), медикаментозна терапія: хондропротекторами – зміцнюючи хрящеві сполуки, диски – Колаген, Глюкозамин, Хондроітин сульфату, Сірка, Румалон, Діскус композітум та інші препарати фірми Хеель.

Другий – коли ставиться діагноз проляпс диску ( розрив фіброзного кільця та висування фрагментів зруйнованого диску в спиномозговий канал) – тут мануальна терапія протипоказана, бо значно погіршить стан пацієнта.

 

Такими хворими займаються тільки нейрохірурги, до яких на консультацію направляє лікар за місцем проживання . Проконсультуватися можливо в нейрохірургічних відділеннях лікарень міста:

2) Я розумію, що коли болить, – шукаємо допомоги і тут хворий «хапається» за соломинку, але він повинен розумно підходити до питання де лікуватись, у кого ? При проблемах хребта багато пацієнтів користуються послугами лікарів, екстрасенсів, костоправів і знахарів.

На сьогоднішній день пацієнт має право вільного вибору лікуючого фахівця.

Є багато лікарів, знахарів, які ефективно допомагають лікувати хвороби хребта народними методами.

Я починав, як і багато інших лікарів перші кроки в мануальній медицині із знайомства з народною медициною, потім навчання в Мінську, Варшаві, Москві, Празі і т.д.

В мене в кабінеті сьогодні висить звичайне сито, завдяки якому (досвід із Сибірі, де я служив в лавах Радянської Армії) ми допомагаємо дітям із наслідками закритих черепно-мозкових травм у вигляді головного болю , вегето-судинних дистоній.

При цій патології часто є підвивих першого хребця шийного відділу хребта, який може багато років турбувати дитину, і цим старим ,безболісним, ефективним способом ми ліквідуємо, як гострі стани, так і застарілі підвивихи, кожен раз дякуючи тому хто це винайшов.

Як зупинити епідемію МТ

Але є в Вінниці і в інших регіонах області в роботі лікарів, екстрасенсів , костоправів, знахарів багато прикладів порушення стану хворого після «грубих» маніпуляцій, особливо коли вони проводяться на підлозі, в позиції сидячі та ще й за допомогою металевих, дерев’яних, пластмасових рогаток, ковіньок і інших твердих пристроїв. Це небезпечно і приводить до погіршення стану.

3) Як лікуватись із хворобами хребта, щоб була користь, а не ускладнення ?

Тому візьміть собі за правило:

а). Де б ви не були – на прийомі у приватного фахівця, в лікарні, амбулаторії, професора – не соромтеся попросити, вимагайте – щоб Вам видали консультативний висновок ( краще на офіційному бланку із реквізитами лікаря ) з наявністю:

– діагнозу;

– здійснених заходів лікування;

– рекомендації.

Якщо лікар не дає письмового висновку – тут є два варіанти цієї причини:

– лікар боїться в подальшому відповідальності.

– лікар не знає термінології або ( дисципліни ) неврології, травматології, рентгенології , вертебрології і соромиться колег по роботі, щоб не осміяли із – за некомпетентності.

Як зупинити епідемію МТ

Якщо Ви на прийомі у лікаря – мануального терапевта, вертебролога.

Знаючий, впевнений в собі фахівець завжди дасть Вам відповідь у письмовій формі, бо він відповідає за свої слова і дії, за те які маніпуляції він зробив. При лікуванні хребта в вертебрології розроблені схеми, за якими дають опис проведених маніпуляцій.

Це потрібно робити з кількох причин:

– не повторення фахівцем «пробного», не ефективного лікування ,

– для інших фахівців – які мають знати, на яких рівнях, сегментах хребта, суглобах проведені маніпуляції, які методи лікування застосовувались, що допомогло, а що – ні. Це співпраця між фахівцями, які повинні розуміти один одного.

б) Не соромтеся в присутності лікаря – прочитати, те що він швидко написав ( де коли ми і самі не можемо прочитати). Відомо, що у багатьох лікарів нерозборчивий почерк. Це наслідки великої кількості «писанини», яку необхідно за нашими медичними наказами що дня робити. Тому прохання до Вас пацієнтів – ставитись із зрозумінням до роботи лікаря.

4). Ви прийшли до лікаря, народного цілителя до кабінету на прийом – зверніть увагу на умови в яких він працює ( чистота, вмивальник, книги, інформація для пацієнта ).Кількість дипломів повішаних на стіні – це ще не показник якості лікування. За яким обладнанням фахівець працює. Висота кушетки вказує:

а) якщо кушетка низька – значить фахівець застосовує прийоми « твердих» технік, застосовуючи вагу власного свого тіла, що може (але не обов’язково) частіше приводить до ускладнень, – погіршення стану.

б) краще, коли лікар працює на високому ( 60-70см. ) столі, що дозволяє застосовувати «м’які» техніки , постізометричні релаксації ( праця із м’язами, зв’язками).

В книжках, руководствах багато технік, прийомів описаних для маніпуляцій на шийному відділі хребта, які виконуються в позиції сидячи. Я Вам не рекомендую цих технік: якщо є вибір – то краще ідіть до лікаря – фахівця який застосовує техніку, де пацієнт знаходиться в лежачому положенні на високій кушетці із застосуванням постізометричних релаксацій м’язів, та із застосуванням в подальшому фіксації шийного відділу комірцем «Шанса», поперекового відділу – корсетом. Остерігайтесь виконання лікувальних маніпуляцій в присутності інших пацієнтів, на коридорі, де можлива «гра на публіку».

5). Остерігайтеся ускладнень, коли фахівець береться «вправляти» хребці не обстеживши Вас, пояснюючи, що він «все бачить». Ви прийшли до фахівця на візит із болем в хребті. Він обстежив Вас і говорить – «Я все знаю, знаю як допомогти Вам, мені Ваше рентгенологічне обстеження не потрібно». Висновок такий :

– або фахівець –шарлатан і не вміє «читати», аналізувати самостійно рентгенологічні знімки,

– або геній і вам повезло в лікуванні.

Тому до пацієнтів моя порада така – остерігайтесь самовпевненості фахівців які відмовляються від застосування рентгенівського та інших до обстежень.

В вертеброневрології, перш ніж вдатися до лікування хребта, особливо прийомами мануальної терапії, виконуються обстеження:

– рентгенографія хребта, КТ (комп’ютерна томографія),

– МРТ (магнітно резонансна томографія),

– реовазографія, доплерографія, дуплекс – обстеження судин шиї, голови при болях голови, запамороченнях, порушеннях орієнтації, онімінні кінцівок,

– обстеження щільності кісткової тканини методом денситометрії – на остеопороз,

– загальні аналізи крові, сечі – на кальцій, фосфор, сечову кислоту,

– флюорографія органів грудної клітини (туберкульоз, хронічна пневмонія, плівріти …) ;

– УЗІ щитовидної залози органів живота, органів малого тазу, сечовивідних шляхів.

Як що у Вас затяжна хвороба і не має о знаків одужання, не соромтеся попросити лікаря надати консультацію інших спеціалістів, фахівців. Не затягуйте час в обстеженнях, та лікуванні – це на користь Вам не йде. Чим довше хвороба триває – тим складніше Вам допомогти.

Ми звикли до того, що при болях спини – масаж зробили, «похрустіло» ( ліквідація функціональних блокад) і – Ви здорові, бо болі зникли. Це трапляється лише у випадках не гострих, не складних, але коли розриваються фіброзна капсула, зв’язки які утримують диск і в цих випадках проскальзує в середину спиномозгового каналу і утискає на нерв або спинний мозок, або судини із розвитком інсульту спиного мозку, паралічу кінцівок тут потрібна тільки негайна хірургічна допомога.

Я акцентую увагу на тому, що технічний прогрес нас гонить до роботи.

Ви знеболюючу таблетку прийняли і пішли працювати (фізична, або сидяча робота, яка в багатьох випадках гірший вплив має на функцію хребта), а правильніше буде полежати, щоб зарубцювались зруйнованіі фіброзні сполуки.

100 – 300 років тому люди так само мали болі хребта. Приходив «Знахарь», «Костоправ» працював з пацієнтом, давав трави пити, натирання, та наказував лежати, частіше на печі… І наш Пацієнт «вилежував» свою хворобу, даючи ОРГАНІЗМУ самому виздоровіти (загоювались зруйновані диски, фіброзні кольца. зламані кості то що).

Для хребта лікуванням буде – позиція горизонтальна. Кращий, при відсутності проти показів, ефект матимете, якщо зможете скористатися реабілітаційним лікування в санаторіях бальнеологічного профілю – Синяк, Саки, Куяльник, Хмільник, Немирів, Слав’янск.

6) Хотілося б звернути увагу на роботу масажистів.

Я всіх фахівців з масажу поділяю на 2 категорії:

-масажисти, які дотримуються рекомендації лікаря, співпрацюють із ним,

-масажисти, які не дотримуються рекомендацій лікаря, не співпрацюють із ним, застосовуючи самостійно прийоми мануальної терапії, експерентуючи на пацієнтах.

В першому випадку – ефективність лікування більше і ускладненнь від масажу менше.

У другому випадку – ефективність лікування нижча, більше ускладнень від самостійного лікування (погіршення стану, загострення хвороби, переломи кісток, звихнення суглобів, перекоси тазу, ураження нервів – радікулопатії, ураження судин – інсульт і так далі). Лікар повинен втручатися в роботу масажиста, контролювати його знання , уміння , якість кожного проведеного сеансу.

Багато хворих із ускладненнями після сеансів мануальної терапії потрапляє із районів області в нейрохірургічні, неврологічні відділення лікарень міста, до нас в медичний центр.

Якщо під час проведення сеансу мануальної терапії, чи після масажу – маємо погіршення , загострення болю – ми шукаємо причину, чому так сталося? Це може бути:

– невточнений діагноз,

– гіпердіагностика остеохондрозу,

– супутні хвороби,

– застосування «травматичних» технік мануальної терапії,

– не застосування «м’яких» технік мануальної терапії, постізометричної релаксації м’язів, фасцій. .

Найчастіше лікар питає масажиста, пацієнта – помогло чи ні? – стало краще – чи ні? Це не вірний підхід.

В нашому Медичному центрі лікування захворювань хребта найважливіший акцент робиться на співпраці масажиста із лікарем . Після обстеження хворого, встановлення діагнозу дається в письмовій формі масажисту завдання – на яких м’язах, відділах тіла працювіти, підготовлючи м’язи, зв’язки, фасції до мануальної терапії, яку буде проводити лікар. А буває і так, що методами постізометричної релаксації масажиставі вдається самостійно ліквідувати причину болі, а лікар тільки констактує факти зникнення болю, відновлення об’єму рухів – оздоровлення. Але для цього масажист повинен (як і кожний лікар – вертебролог) володіти цією методикою лікування.

Фактом є те, що в Вінниці і не всі лікарі – вертебрологи знають і вміють якісно використовувати методи постізометричної релаксації м’язів, фасцій

Масажист повинен співпрацювати із лікарем і взаємодіяти разом, застосовуючи краще «м’які» техніки мобілізації, постізометричної релаксації спазмованих м’язів, розтягування фасцій, активації ослаблених м’язів, навчаючи пацієнта аутомобілізації, лікувальній гімнастики, враховуючи особистість анатомії, біомеханіки пацієнта.

7) Хотів би звернути увагу на негативні наслідки медичного бізнесу: – методом «оздоровлення» механічними масажами – ліжко НУГАБЕСТ.

Це добрі ефективні апарати, але не забувайте, що це бізнес і господарю вигідно, щоб механізм працював – краще цілодобово.

Але (із нашого досвіду) для покращення стану здоров’я – пацієнтові вистачить 2-3 сеанси через день.

Найчастіше Ви ідете на лікування під час загострення Вашої хвороби, маючи прояви остеохондрозу, спондильозу, кили (грижі), дисків, гіперкіфоз (хвороба Шеєрмана Мау), пост травматичний із нестабільністю остеохондроз хребта, сколіоз 2-3 ступенів і так далі, – часто виникає погіршення стану.

8)Особлива увага потрібна пацієнтам кому – за 50 років.

У Вас ( для жінок – 100 % ) може повільно розвиватися остеопороз. А цю хворобу краще профілактувати, ніж лікувати.

На лікування остеопорозу потрібно від 8 міс до 2-3 років. Тому прошу Вас – не доводьте свій організм до переломів кісток, хребців, коли допомогти майже не можливо – починайте вирішувати ці проблеми з 40-50 років.

Будьте уважні до свого організму і він Вам подарує багато років повноцінного життя.
Бажаємо Вам міцного здоров’я !